Hur mycket bör man investera som nybörjare?

Hur mycket bör man investera som nybörjare på aktier egentligen? Måste man ha ett stort startkapital för att komma igång – eller går det att börja med aktiehandel även om man har en liten budget? 

Att som nybörjare ge sig in på börsen och börja handla med aktier är ofta förknippat med en hel del frågetecken. Många funderar över vilken nätmäklare som är bäst, vilka aktier man bör köpa och hur man ska tänka kring riskhantering.

Vanligt är också att känna osäkerhet kring hur mycket startkapital man egentligen behöver för att kunna handla med aktier – och hur mycket eller lite man bör investera som nybörjare.

Eftersom såväl aktiesparande som ekonomi är något väldigt individuellt som ser olika ut för olika för personer finns egentligen inget entydigt svar på att man bör spara si och så mycket. Viktigast är att ta hänsyn till sina egna förutsättningar.

Nedan ger Aktier för nybörjare några tips på hur du kan tänka.

Investera en större engångssumma eller månadsspara?

Aktier och andra värdepapper kan investeras i på olika sätt – antingen genom större engångssummor någon gång ibland eller med ett regelbundet månadssparande.

Ett månadssparande är för de flesta det bästa sättet att se till att sparandet faktiskt blir av och flyter på under en längre tid.

Med ett regelbundet månadssparande behöver du heller inte spara så mycket åt gången. Har du endast möjlighet att sätta undan några hundralappar till aktier är det en bra början.

Sveriges största respektive näst största nätmäklare Avanza och Nordnet erbjuder bägge mycket smidiga tjänster för månadssparande, genom vilka du kan ställa in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt handelskonto på ett visst datum varje månad.

Själva aktieköpen kan till skillnad från fonder inte ställas in så att de sker automatiskt, men dessa kan du enkelt skapa ordrar för på webben eller i mobilen.

Vare sig du har ett månadssparande i aktier och/eller fonder eller inte kan det också bli aktuellt med en större engångsinsättning någon gång – till exempel om du får tillbaka på skatten, får en jobbonus eller gör en lyckosam bostadsförsäljning.

Ska du investera en större engångssumma är det extra viktigt att du tänker igenom dina aktieköp noggrant innan du placerar dina pengar, samt att du sprider på riskerna.

Investera aldrig mer än du har råd att förlora

Det här är måhända det allra viktigaste att tänka på när du ska investera – vare sig du ska köpa aktier, fonder eller spara i någon annan finansiell tillgång.

Att spara i aktier är alltid förenat med ett risktagande. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Eller ens en del av det.

Med detta i bakhuvudet är det viktigt att du aldrig investerar mer än du har råd att förlora. Pengar du avsätter till att köpa aktier ska inte vara pengar som du eventuellt kan komma att behöva till löpande utgifter – så som räkningar och mat till exempel.

Hur mycket eller lite detta är för just dig vet bara du. Varje sparare har sin egen ekonomi och sina egna individuella förutsättningar att ta hänsyn till.

När man är nybörjare på aktier kan det vara lätt hänt att man blir övermodig då intresset och viljan att lära sig är stark. Att börja i liten skala och med lägre belopp är dock oftast att föredra tills dess att man blivit mer varm i kläderna.

aktier för nybörjare startkapital
Som nybörjare på aktier är det oftast bäst att börja investera smått för att sedan öka på.

Startkapital för daytrading och swingtrading

Aktiehandel för nybörjare avser oftast inte kortsiktiga handelsmetoder som daytrading eller swingtrading. Detta eftersom dessa strategier som regel kräver att man har lite erfarenhet av börsen sedan tidigare.

Samtidigt kan man förstås även vara nybörjare på daytrading och/eller swingtrading – och fundera över hur mycket startkapital som krävs för dessa metoder.

En stor fördel med såväl swingtrading som daytrading är att du inte behöver någon jättesumma för att komma igång. Det går bra att börja försiktigt med ett par tusenlappar.

I början är det till och med rekommenderat att börja smått, precis som med aktiehandel överlag, för att undvika för stora risker innan man lärt sig hur det fungerar.

Är du nyfiken på daytrading eller swingtrading och vill lära dig mer finner du bra information på www.daytrading.land samt www.swing-trading.se.

Olika aktier kostar olika mycket

Ytterligare en faktor som spelar roll för hur mycket du som nybörjare bör investera är priset på de aktier du önskar köpa.

Olika aktier kostar förstås olika mycket – och beroende på vilka bolag just du är intresserad av att investera i kan du behöva olika mycket i startkapital.

Har du exempelvis möjlighet att avvara 500 kronor per månad till aktier kan du inte placera pengarna i ett bolag vars aktie för tillfället kostar mer än så. Åtminstone inte om du vill investera varje månad.

Vill du köpa aktier som kostar mer än vad du kan spara per månad kan det vara en idé att spara på ett vanligt konto några månader tills du har råd med aktierna du helst vill investera i.

Fonder kan vara ett bra alternativ vid låg budget

Har du endast möjlighet att spara någon hundralapp eller två per månad kan det vara en bra idé att lägga ditt månadssparande i fonder och sedan köpa aktier någon gång då och då, om möjlighet finns.

Fonder är tacksamma att investera i på så sätt att de inte har en fast kurs som aktier. Med fonder kan du välja att placera i princip så mycket eller lite du vill – minimibeloppet är ofta bara 50-100 kr.

Vill du spara i fonder har både Avanza och Nordnet mycket bra utbud. Önskar du automatisera ditt sparande så mycket som möjligt kan du också välja att använda en så kallad fondrobot.

Summa summarum: Hur mycket bör man investera som nybörjare?

Sammanfattningsvis kan sägas att detta är individuellt och olika för alla – men att det generellt sett är bättre att som nybörjare börja i liten skala tills man fått lite erfarenhet och en förståelse för hur aktiehandel fungerar.

Allra viktigast är att vara riskmedveten – och att aldrig investera mer än du har råd att förlora. Sedan kan du antingen välja att göra en större engångsinvestering alternativt placera mindre belopp regelbundet varje månad. Eller en kombination av både och.

 

Leave a Reply